Institut ILIADE
Institut Iliade

Accueil | Communiqués | Se Lampedusa, se Brüsszel Európainak lenni!

Se Lampedusa, se Brüsszel Európainak lenni!

Se Lampedusa, se Brüsszel Európainak lenni!

Európa nem Lampedusa, hanem a mi civilizációnk.

Európa nem a brüsszeli szervezet, sem egy pénznem vagy egy központi bank.

Európa nem egy globalizált és határok nélküli gyarmat.

Európa nem Afrika, és nem Iszlám föld.

Európa nem a ízléstelenség, és a nem az „ál-művészet” földrésze.

Európa az Európaiak kontinense.

Európa több ezer éves történelmet és 700 millió európait jelent.

Európa egy identitás : az európai keresztény civilizáció.

Európát a görög templomok, a római csatornahidak és színházak, a 11.századi kápolnák, a gótikus katedrálisok, a reneszánsz paloták, a nagy terek, a kolostorok, a barokk templomok, a klasszikus kastélyok, és a szecessziós épületek jelképezik.

Európa arcát a vad partok, a fenséges hegycsúcsok és a békés folyók rajzolják meg. Európa a természet szeretete: az emberi kéz formálta tájak, ligetek , tengertől elhódított területek, mezők , és teraszos földművelés. Európa az alma, az olajbogyó, a szőlő és a komló termőhelye.

Európa nem a gyorséttermek hazája, hanem a gasztonómiának, ahol a vaj és az olivaolaj, a bor és a sör, a kenyér és a sajt, a kolbász és a sonka uralkodik.

Európa nem az elvontság torz világa, hanem a képzőművészeté, Praxitelésztől -Rodenig, Pompej freskóitól a Bécsi Szecesszióig. Európa a kelta fantázia és a keresztény misztérium. Az a civilizáció mely a követ finom csipkévé varázsolja át.

Európa elutasítja a felforgató eszméket! Az európai kultúra a többszólamú ének és a szimfonikus zenekar otthona.

Európa nem a burkák és csadorok világa, hanem az a civilizáció, amely megbecsüli a nőt: legyen istennő, anya vagy harcos …Európa a lovagiasság és a lovagi szerelem kultúrája.

Nem kell a megfigyelés és az ellenőrzés , Európa a szabadság hazája : a görög polgárság, a római fórum, az angol Nagy Szabadságlevél, a Középkori szabad városok és egyetemek, a 19. század fuggetlenseg harcai – ez mind a történelmünk.

Európa egy irodalmi és mitológiai örökség : Homérosz, Vergíliusz, Hészoidosz, az Eddák, a Nibelung-énekek, és az Artúr-mondakör. Vagy ott van még Shakespeare, Peró és Grimm.

Európa a találékonyság és a szellemi hódítás hona : Leonárdo da Vincsi és Gutenberg. A karavellák és hőlégballonok, a repülők és Ariane-rakéták, vagy a tengert átszelő hidak.

Európát századokon át védték hősei: Leonidasz és a 300 spártai, akik megmentették Görögországot ; Szcípio, aki megvédte Rómát Karthágótól, Martell Károly megállította az arabokat, Bujon Gottfríd, felszabadította a szent helyeket és megalapította a frank Jeruzsálemi Királyságot. Hunyadi János – a törökverő, Nándorfehérvárnál megállította az oszmánokat, III. Sobieski János Bécsnél győzte le a szultánt , Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella, felszabadították Granadát, Rettegett Iván, kiűzte a mongolokat Oroszországból, Ausztriai János, legyőzöte a törökök a lepantói csatában…

Európában legendás helyek találhatóak : a Partenon, a Szent-Márk és Szent-Péter tér, a Belém-torony, a Szántiágó de Kompostelá – zarándokhely, a Mont-Saint-Michel, a londoni Tower, a Brandenburgi kapu, a Váveli kastély, a budapesti Parlament és a Kreml tornyai.

Ez a Mi civilizációnk története!

Ma Európa betegségtől szenved. Bűntudatra kényszerítik, gyarmatosítják, gyengítik. Ez elfogathatatlan, ez ellen küzdenünk kell! Elég volt a bűnbánatból. Itt az ideje, hogy észhez térjünk! Jegyezzük meg jól Dominique Venner reménykeltő gondolatait:


Hiszek az európaiak páratlan képességeiben , amelyek még alszanak. Hiszek tetterős jellemükben, találékonyságukban és abban, hogy felébred az erejük. El fog jönni az ébredés ideje. Hogy mikor? Nem tudom, de egy biztos, én ebben nem kételkedem.